Δόμηση σε κεκλιμένα οικόπεδα

2014-11-24 13:12

Θα απαγορεύεται η δόμηση σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχια με κλίση πάνω από 40%, όπως προβλέπει τροπολογία που ενσωμάτωσε η υπουργός Περιβάλλοντος στο σχέδιο νόμου για τη βιοποικιλότητα.

Το κτίσμα πρέπει να είναι μονόροφο και να μην υπερβαίνει τα 150 τμ, ενώ, όπου βγαίνει υπόγειο, να μην υπερβαίνει τα 30 τμ και το ύψος του κτιρίου να μην υπερβαίνει τα 4,5 μέτρα από το έδαφος. To ύψος μετρείται από τη φυσική στάθμη του εδάφους σε κάθε σημείο του περιγράμματος του κτιρίου, ώστε η προβολή του ύψους του κτιρίου σε καμία περίπτωση να μην υπερβαίνει το ανώτερο επιτρεπόμενο ύψος.

Το μέτρο αφορά αρχικά 25 μικρά νησιά του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων η Κύθνος, η Σέριφος, η Αστυπάλαια με στόχο να προστατευθούν και οι κορυφογραμμές τους από την άναρχη δόμηση, και κατόπιν θα επεκταθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η προσπάθεια αποσκοπεί στο να σταματήσει το φαινόμενο να «βαφτίζουν» κάποιοι υπόγεια, ολόκληρους ορόφους και έτσι να διπλασιάζουν τα τετραγωνικά του σπιτιού.

Αν δε, μετατρέψουν και τη σκεπή σε σοφίτα, κάλλιστα ένα διώροφο, στην πραγματικότητα είναι μια τετραώροφη οικοδομή.Οι πολιτικοί μηχανικοί πάντως επισημαίνουν ότι η ρύθμιση δεν μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλη την Ελλάδα, γιατί κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιομορφίες και τη δική της αρχιτεκτονική. Σύμφωνα με πολεοδόμους, το μέτρο που αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να συνοδευτεί με τον εξορθολογισμό των όρων δόμησης, κάλυψης και εκμετάλλευσης. Το ζητούμενο είναι, προσθέτουν, να μην επιτρέπεται η αλλοίωση της τοπογραφίας. Με άλλα λόγια να χτίζεις σαν να είσαι σε κάμπο.

Πάντως οι οικοδομικές άδειες και αναθεωρήσεις αδειών που έχουν εκδοθεί εξακολουθούν να ισχύουν και να εκτελούνται όπως εκδόθηκαν.