Δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές

2014-11-24 13:09

Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Προεδρικού Διατάγματος, η ανέγερση κατοικίας θα απαγορεύεται σε εκτός σχεδίου περιοχές, εκτός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εκτός ορίων οικισμού με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκους, εκτός ορίων οικισμού προϋφισταμένου του 1923, πλην των προς πολεοδόμηση περιοχών και των περιοχών προστασίας. Στις εκτός σχεδίου περιοχές θα μπορούν να αναπτυχθούν είτε επαγγελματικές χρήσεις είτε εγκαταστάσεις υποδομών. Οιιδιοκτήτες σε οικοδομήσιμα οικόπεδα τεσσάρων στρεμμάτων δεν θα μπορούν να χτίσουν σπίτι σε αυτά. Μοναδική εξαίρεση είναι αν ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου το εκμεταλλεύεται και ως αγροτεμάχιο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες 13-3-2012 του τέως αναπληρωτή υπουργού του Υ. ΠΕ. ΚΑ. Νίκου Σηφουνάκη, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε σχέση με την εκτός σχεδίου δόμηση, μετά την ολοκλήρωση της ανοιχτής διαβούλευσης επί των 17 άρθρων του Προεδρικού Διατάγματος και αποφασίστηκε η αποσύνδεση της κατοικίας με την επαγγελματική ιδιότητα του ιδιοκτήτη.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Αντίθετοι στο νομοσχέδιο για NATURA και η Ομοσπονδία Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων

Την αντίθεσή της στο σχέδιο νόμου για την βιοποικιλότητα, την προστασία και διαχείριση των περιοχών NATURA,δηλώνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων. Η ομοσπονδία εκτιμά ότι για όσα νησιά του Ιονίου είναι εξολοκλήρου ενταγμένα στο πρόγραμμα NATURA, το σχέδιο νόμου και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 9, λειτουργεί ανατρεπτικά στην κοινωνικοοικονομική συνοχή του τόπου, αφού περιορίζει ή καταργεί πάμπολλες χρήσεις στη γη και τη θάλασσα.

Επίσης, όπως σημειώνεται, αυξάνοντας τα όρια από 4 στα 10 στρέμματα στα εκτός σχεδίου οικόπεδα καθιστά απαγορευτική για τις επόμενες γενιές την εξεύρεση οικοπέδου για 1η κατοικία, ενώ δίνει στους έχοντες και κατ’ επέκταση στους κερδοσκόπους γης, την δυνατότητα απόκτησης μεγάλων κλήρων και την μετατόπιση των ντόπιων σε άλλες περιοχές εκτός των νησιών τους.

Πρακτικά αυτό, συνεπάγεται για τα νησιά του Ιονίου, στα οποία υπάρχει μεγάλος αριθμός προστατευόμενων περιοχών, μία διοικητική παρέμβαση με την οποία δεκάδες χιλιάδες στρέμματα ουσιαστικά απαλλοτριώνονται, αφού οι αλλαγές αυτές γίνονται χωρίς εμπεριστατωμένα επιστημονικά κριτήρια και χωρίς κανένας να λάβει υπόψη του την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ φυσικού περιβάλλοντος και ανθρώπινου παράγοντα''.

Η Ο.Ε.Σ.ΒΔ.ΕΝ. ζητάει την άμεση απόσυρση του άρθρου 9 και καλεί κάθε αρμόδιο παράγοντα των Ιονίων νήσων (βουλευτές, δημάρχους, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειάρχη) να κάνει το ίδιο και να απαιτήσει την έκφραση και την άποψη των πολιτών των Ιονίων νησιών πριν από οποιαδήποτε ρύθμιση που έρχεται να αλλάξει την ζωή τους.

Μόνο όσοι έχουν οικόπεδα σε εκτός σχεδίου περιοχές με εμβαδόν τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων είναι ασφαλείς ότι θα μπορούν να χτίσουν. Οι υπόλοιποι πρέπει να σπεύσουν στις πολεοδομίες και να εκδώσουν οικοδομική άδεια για να διασφαλίσουν το περιουσιακό τους στοιχείο.

Μετά την προωθούμενη κατάργηση των παρεκκλίσεων για τις προστατευόμενες ζώνες του δικτύου Natura, το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζεται να γενικεύσει το μέτρο σε όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας. Οι περίφημες παρεκκλίσεις, που επιτρέπουν την έκδοση οικοδομικής άδειας σε οικόπεδα κάτω από τα τέσσερα στρέμματα έχουν αρχίσει να καταργούνται από χρόνια, με ειδικά διατάγματα που ισχύουν σε νησιά (Πάτμος, Τήνος, Χίος, κ.λπ.). Για την υπόλοιπη χώρα το πρώτο βήμα έγινε ήδη με την εγκύκλιο που απέστειλε πριν από λίγες ημέρες η γενική γραμματέας του υπουργείου Μαρία Καλτσά προς όλες τις περιφερειακές και δημοτικές υπηρεσίες, με την οποία ζητεί να κλείσουν τα «παραθυράκια» που επιτρέπουν σήμερα τον εύκολο χαρακτηρισμό ενός μικρού γηπέδου ως οικοδομήσιμου κατά παρέκκλιση. Επισημαίνει ότι για την αναγνώριση ως «κυριοτέρων δημοτικών και κοινοτικών οδών» απαιτείται «εμπεριστατωμένη και ειδική αιτιολογία», με προσκόμιση στοιχείων και χαρακτηριστικών.

Η έκδοση οικοδομικής άδειας στις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας διέπεται από το διάταγμα 24 του 1985, εκτός και αν υπάρχουν αυστηρότερες ρυθμίσεις για μια συγκεκριμένη περιοχή που υπερισχύουν. Ο κανόνας είναι ότι για την έκδοση οικοδομικής άδειας απαιτούνται 4 στρέμματα. Προβλέπονται όμως και μια σειρά από παρεκκλίσεις, με βάση τις οποίες μπορεί να οικοδομηθεί νόμιμα και ένα μικρότερο γήπεδο, εφόσον όμως πληροί ορισμένες προϋποθέσεις:

* Αρκεί εμβαδόν 750 τετραγωνικών αν το ακίνητο υπήρχε πριν από τις 12.11.1962, έχει ελάχιστη πρόσοψη 10 μέτρα και βάθος 15.

* Χρειάζονται 1.200 τετραγωνικά για όσα υπήρχαν ώς τις 21.7.1964, με πρόσοψη 20 μέτρα και βάθος 25 μέτρα.

* Απαιτούνται δύο στρέμματα για όσα δημιουργήθηκαν ώς τις 6.10.1978, με πρόσοψη 25 μέτρα και βάθος 40 μέτρα.

Οι παραπάνω ευεργετικές διατάξεις ισχύουν και μετά τη μεταβίβαση του ακινήτου (αγοραπωλησία, γονική παροχή, κ.λπ.), αλλά πρέπει οπωσδήποτε τα γήπεδα αυτά να έχουν πρόσοψη σε εθνικό, νομαρχιακό, επαρχιακό και δημοτικό δρόμο. Οι οδοί που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι καθορισμένοι, υπάρχει όμως και «παραθυράκι» που δίνει τα ίδια προνόμια και σε όσα γήπεδα «βλέπουν» σε δρόμο που συνδέει δύο χωριά και θεωρείται σημαντικός με απλή απόφαση του κοινοτάρχη. Με αυτό το τελευταίο έχει ανοίξει από χρόνια ολόκληρη «φάμπρικα», με την οποία αγροτικοί δρόμοι ή και μονοπάτια «βαφτίζονται» δρόμοι κοινοτικής σημασίας και έτσι εκδίδονται άδειες.

Στο στόχαστρο των αλλαγών εξετάζεται και η κατάργηση του δικαιώματος δόμησης σε γήπεδα δύο στρεμμάτων που βρίσκονται σε ζώνη 500 μέτρων από τα όρια των οικισμών.

Η νέα τροποποιημένη διάταξη που εισηγήθηκε η υπουργός και θα προστεθεί στο συζητούμενο στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα ορίζει τα εξής: «Κατ’ εξαίρεση, θεωρούνται άρτια, κατά παρέκκλιση, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω κατάτμησης, γήπεδα έκτασης τουλάχιστον 4.000 τ.μ. τα οποία, σύμφωνα με τίτλους ιδιοκτησίας, που έχουν μεταγραφεί νόμιμα μέχρι και την ψήφιση του νόµου, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις.

Δηλαδή θα είναι άρτια και οικοδομήσιμα όσα έχουν ελάχιστο πρόσωπο τα 25 μέτρα σε κοινόχρηστο δρόμο και τα 45 μέτρα σε διεθνείς, εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς.

Ωστόσο, η υπουργός προσέθεσε στο νομοσχέδιο, ως δικλείδα ασφαλείας, ότι η έννοια του «κοινόχρηστου δρόμου» θα καθορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα εκδίδεται μετά από πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος και όχι όπως σήμερα από αποσπασματικές αποφάσεις τοπικών αρχών.